Vilamarí

Vilamarí

Benvinguts a Vilamarí

El poble de Vilamarí és situat a la serra que separa el Farga i el Cinyana.

Vilamarí està situat a la serra que separa les conques del Farga i el Cinyana. El nucli urbà s’estén a l’entorn de l’església parroquial. Té els veïnats de Vilardell, Vilauberí i Juïgues. La Festa Major és el 15 d’agost, i la petita, el 15 de maig, es trasllada al tercer diumenge d’aquest mes.

Es té constància per primera vegada del nom del poble per un document de 1128, en què apareix citat amb la grafia Villa Marinus. El topònim deriva del nom llatí marinus. Al segle XII, el monestir de Banyoles tenia possessions al poble.

La primera notícia coneguda de l’església parroquial, dedicada a Santa Maria, és de 1128. La primitiva església romànica va ser reformada als segles XVII i XVIII, aprofitant l’església romànica, de la qual queden algunes restes visibles, com ara la portalada romànica al mur sud, que es va tapiar a finals del segle XVIII, i la base del campanar. El 1688 s’hi van fer obres d’ampliació i es va sobrealçar el teulat de l’absis. El temple actual és un edifici d’una sola nau, coberta de volta amb llunetes i absis semicircular. La façana, d’estil neoclàssic, presenta una portalada amb una llinda de tres peces, sobre la qual hi ha un nínxol de petxina, amb la data de 1787. La torre campanar, de planta quadrada, té tres pisos. El 1782 es va construir la sagristia. A l’interior es conserva una pica baptismal i una pica beneitera.

Entre les diverses cases d’interès del poble es troba Can Capdaigua o Can Vilert de Plaça, una masia originària del segle XIV, ampliada al segle XVIII, que conserva diverses finestres gòtiques; Can Riuró, una gran masia que va ser propietat de la família Roca, que exercia el domini feudal sobre la població i que el 1374 la va vendre a Ramon Riuró; Mas Sabater, amb finestres de llindes decorades amb cercles estrellats; Can Parra i altres. Cal esmentar també la plaça Llúcia Vilert de Plaça i Costa de Manol, inaugurada l’any 1995 en uns terrenys cedits per Fernando Viader, amb una creu de la Santa Missió de 1962.

Vilamarí pertanyia al comtat de Besalú i a la baronia de Vilademuls. Hi ha diversos llinatges vinculats al poble de Vilamarí. A Can Vilert de Plaça s’hi troba la família Vilert, oriünda de Vilert, amb dues branques, Vilert de Plaça i Vilert d’Amont. Un altre llinatge important van ser els Vilamarí, tot i que van tenir poca relació amb la població. D’aquesta família van sorgir dos bisbes de Girona: Bernat de Vilamarí (1293-1311), que està enterrat a Montserrat, i el seu nebot Guillem de Vilamarí (1312-1318), que va ser també abat de Sant Feliu de Girona. Un altre membre destacat va ser Joan de Vilamarí, a qui Alfons el Magnànim va nomenar procurador reial a Menorca (1440). Una branca de la família es va instal·lar a Nàpols.

Juïgues, com també Vilajuïga, és un topònim medieval que sol indicar un establiment de població jueva. El veïnat de Juïgues s’ha identificat amb un indret anomenat Judaicas on habitava una vintena de famílies jueves dedicades al conreu de la terra, segons un document de l’any 882. És la primera notícia sobre la presència de jueus a la comarca del Pla de l’Estany. Aquest poblament jueu estava sota la protecció dels comtes de Besalú fins que, cap a l’any 888, Delà, comte d’Empúries, va comprar la finca de Juïgues i va traslladar les famílies jueves que hi vivien a Girona, on van deixar de dedicar-se a l’agricultura i van exercir altres oficis urbans. Cal tenir en compte, però, que aquest document es coneix només a través d’una còpia tardana, fet que ha suscitat dubtes sobre la seva autenticitat i ha provocat una certa controvèrsia entre els especialistes.

Situada al costat de Can Güell, l’ermita de Sant Pere de Juïgues data del segle XII. És de dimensions molt petites, planta rectangular i sense absis. La porta d’entrada té un arc de mig punt. Hi ha un petit campanar de catireta. Actualment no pertany a la parròquia, sinó al propietari de la finca, tot i que la parròquia conserva el dret de celebrar-hi les funcions religioses que cregui convenients. El 1946 es van interrompre els tradicionals aplecs que s’hi celebraven i a la dècada de 1950 la capella va començar a ser utilitzada com a magatzem per la masia veïna i va acabar en estat ruïnós.

Entre finals del segle XX i inicis de l’actual, l’ermita va ser restaurada. El teulat es va fer nou, i el va pagar l’Ajuntament de Vilademuls. La resta de la restauració (exteriors, interiors, escala d’accés...) va ser obra de la gent del Centre Excursionista de Banyoles que de forma voluntària i altruista anaven els dissabtes al matí a treballar-hi, amb el material que hi posava l’Ajuntament. El 7 de juliol de 2002, acabada la restauració, es van reprendre els tradicionals aplecs. L’aleshores bisbe de Girona, Carles Soler i Perdigó, va presidir una missa concelebrada. Acabat l’acte, es va descobrir una placa en català i en hebreu que recorda el primitiu assentament jueu.

"Es té constància per primera vegada del nom del poble per un document de 1128, en què apareix citat amb la grafia Villa Marinus."

Llocs d'interès - Vilamarí

Església de Sant Pere de Juïgues

Vilamarí

Juïgues és Púnic, topònim alt-medieval d’aquestes comarques, que indica un establiment de població jueva i que també va unit a unes notícies històriques concretes sobre aquesta comunitat. 

Més informació

Església de Santa Maria de Vilamarí

Vilamarí

La primitiva església era romànica, dels segles XII-XIII.

Més informació

Turisme rural - Vilamarí

Can Miquelet

Vilamarí
14 pax

Can Miquelet és l'opció perfecta per a gaudir d'unes vacances tranquil·les dins un paratge incomparable a Vilamarí, un poble tranquil a la província de Girona, on regnen la pau y la tranquil·litat. 

Més informacióWeb

Mas Badó

Vilamarí
19 pax

Mas Badó és una masia aïllada situada en un entorn rural ideal per als que vulguin mantenir un contacte constant amb la natura. 

Més informacióWeb

Mas Ulària

Vilamarí
10 pax

Masia de l'any 1792.

Més informacióWeb

Mas Vicens

Vilamarí
18 pax

Mas Vicens es troba en una zona privilegiada, situada a Vilamarí. En plena natura per gaudir de la calma de l’entorn, envoltada de camps i boscos. 

Més informacióWeb

Can Vilert

Vilamarí
6 pax

Casa restaurada al mig de Vilamarí. Ofereix tranquil·litat i aire pur amb espais diàfans, una zona SPA, habitacions confortables i un jardí amb piscina i barbacoa.

Més informacióWeb

Mas Salleras

Vilamarí
11 pax

Masia medieval restaurada amb autenticitat, situada entre Bàscara i Vilademuls, a la vall de la riera Cassinyola.

Més informacióWeb

Ca l’Armengol

Vilamarí
10 pax

Antiga casa de camp del segle XVIII perfecta per a vacances en família o amb amics. Compta amb 2 allotjaments, que es poden llogar junts o per separat.

Més informacióWeb

Mas Xargay

Vilamarí
15 pax

Mas restaurat que ofereix totes les comoditats per gaudir de l'entorn natural. Situat a Vilamarí, amb capacitat per a 15 persones, compta amb 5 habitacions i grans espais interiors i exteriors.

Més informacióWeb

Mas Manosa

Vilamarí

La vila compta amb piscina privada, 5 dormitoris, 4 banys, roba de llit, tovalloles, TV satèl·lit, cuina totalment equipada i una terrassa amb vistes a la muntanya, ideal per gaudir de senderisme, golf i ping pong.

Més informació