Masies i cases pairals de Terradelles - Llocs d'interés

Les masies i cases pairals de Terradelles han estat modificades i modernitzades al llarg del temps pels descendents d’aquells qui les fundaren. S’han anat adequant a les necessitats dels qui les habiten i dels nous usos que els dóna cada generació. Algunes quadres i estables ara són acollidors espais per a turistes que busquen calma i tradició en aquests pobles. Aquestes cases són d’una antigor palesa en les inscripcions en les seves pedres.

Can Perich. S’alça majestuosament sobre el marge de la carretera. És l’antiga casa Ça Roca, casa d’on és originària la família Huguet, en la qual va viure fins que adquirí la vella casa Feliu de Terradelles i en féu la seva residència. Al pany de paret de la dreta del portal d’entrada hi ha una pedra amb la inscripció: “MIQUEL HUGUET ME FESIT 1726”. En la clau de l’arc de l’esmentat portal hi ha la data “1724” i, a la llinda de dues finestres que donen sobre la carretera, s’hi pot llegir “1686” i “1705”. Són dates que expressen l’antiguitat de la casa. El nom actual li ve d’uns masovers que l’habitaren.

En els seus fonaments s’hi poden veure unes formacions rocoses que li donaren el nom inicialment. Hi ha documents del 1333 que ja esmenten aquesta propietat.

Can Huguet o Mas Alba. Huguet és un dels cognoms d’ascendència més remota del poble, remuntable al 1353. La masia que avui es coneix amb aquest nom i que actualment ocupa la família Huguet, va ser construïda a mitjans del segle XIX.

Can Ros. És una de les cases més antigues del poble. S’hi conserven pergamins de l’any 1300. L’edifici ha sofert moltes reformes i alteracions i es difícil indicar la data precisa de la seva primitiva construcció. Actualment ha estat convertit en un conjunt de cinc habitatges.

Mas Fenollet. Antigament se’n deia can Geli. Miquel Geli i Sala va vendre la finca a Geroni Fort l’any 1627, i així va passar als Fort de Sant Esteve de Guialbes.

Es troba al costat dret de la carretera Nacional II en direcció a França abans d’arribar al riu Sinyana. La portada és dovellada amb arc de mig punt i les finestres són rectangulars. Hom diria que són del segle XVI. Hi ha dades d’aquest mas des de l’any 1201. Conserva algunes espitlleres que fan pensar en una masia fortificada. Annexada a aquesta hi ha una capella dedicada a Sant Miquel. Segons Monsalvatje va ser construïda l’any 1625. L’estructura dels murs revela una gran antiguitat, fan pensar que són una obra romànica del segle onze, si no com a capella, almenys com a dependència del mas.Anys enrere s’hi van trobar restes humanes, prova de l’existència d’un cementiri en temps antics.

Ca l'Hospital. Ca l’Hospital destaca per unes magnífiques obertures de pedra decorada.

Altres masies del terme municipal de Terradelles són Can Pairet, Can Paiet, Can Gironés, Can Met Perich, Ca la Sausa, Can Ribes i Cal Coronel.

El museu de Vilademuls

El museu de Vilademuls

100 anys d'història i costums al teu abast

3 Motius per visitar Terraprim