Església d'Orfes i Ermita de Sant Roc - Llocs d'interés

L'església

L’església i la parròquia de Santa Maria d’Orfes apareixen esmentades el 1146. L’edifici actual correspon a la reforma efectuada el segle XVIII. En destaca, a la façana, la sumptuosa porta principal construïda amb pedra calcària i amb pilastres estriades. La llinda forma tres cossos sobreposats i sobre d’ells s’eleva un frontó d’entaulament sortint. A la part central s’obre una fornícula rematada per un altre frontó acabat amb ventall, al centre del qual hi ha la data 1765. Antigament hi hagué una església romànica, de la qual procedeixen, segons l’opinió més comuna, el forrellat i el picaporta de ferro forjat que hi ha a la porta actual. L’any 1975 es va traslladar el cementiri, que era situat davant l’església, i la superfície que ocupava es va convertir en la plaça actual.

El campanar, airós i esvelt, és de planta quadrada i acabat en piràmide. A tot volt, una balustra amb esferes el corona, juntament amb una piràmide, per l’embelleix. La piràmide tetragonal amb què era coronat va ser abatuda per un llamp el 26 de juny de 1976 i ja no es va tornar a posar. El rellotge, que ara no funciona, fou col·locat el 1856.

Dins la sagristia s’hi conserva una calaixera de fusta de noguer amb treballs de relleu. Es va salvar de la crema durant la Guerra Civil gràcies als veïns que ho van vetllar.

No gaire lluny de l’església i adossada a una paret hi ha la creu anomenada de Can Gay on, abans, es feia la benedicció del terme. Al seu peu, hi ha un gall, símbol de Crist, i la data 1606. Durant la guerra civil ser abatuda i parcialment destrossada. Alguns dels fragments originals es conserven al Museu d’Art de Girona. El 1939, acabada la guerra, es van confegir els altres fragments, amb més o menys encert, es van fer nous els que faltaven i es va reposar al lloc on era abans.

Ermita de Sant Roc

A la part superior del poble, sobre un turonet, s’aixeca una ermita dedicada a sant Roc amb la casa de l’ermità. Com les altres ermites d’aquests entorns dedicades a sant Roc i a sant Sebastià, fou erigida amb motiu de la terrible pesta que el segle XVII assotà especialment aquests indrets. També fou aquella pesta que motivà l’històric vot de la Baronia al santuari de la Mare de Déu del Collell. L’acció del temps i dels llamps l’ha reduïda a un estat ruïnós. S’aguanten les parets i els arcs de la volta. A la llinda de la portada hi ha la data “1701,” i la de “1786.” en una pedra del brancal dret. La casa de l’ermità pràcticament és un munt de ruïnes. Antigament el dia del Sant, el 16 d’agost, es celebrava la festa a l’església parroquial. Un detall característic era que, després de la Missa, es donava un panet a tots els assistents. Més tard es va abandonar aquesta tradició. Actualment es parla de restablir-la i també de restaurar l’ermita.

El museu de Vilademuls

El museu de Vilademuls

100 anys d'història i costums al teu abast

3 Motius per visitar Terraprim