Església d'Ollers - Llocs d'interés

La primitiva església d’Ollers era romànica, ja documentada el 1049. D’aquesta època se’n conserven elements molt significatius, com les portes adovellades que la comunicaven amb la rectoria. El segle XVIII va ser àmpliament reformada i d’aquesta se’n deu la imatge actual. A la llinda de la porta d’entrada, s’hi pot llegir la següent inscripció: “ST. MARTI PREGAU PER NOSALTRES. PER PATRO TENIM A VOS. ESPERAM VOSTRES FAVORS. FOU POSADA LO DIE 20 DE AGOST DE 1754”. A sobre una rajola molt més actual, amb la imatge del patró Sant Martí a cavall, donant la meitat de la seva capa a un desvalgut.

Fins a l’any 1991, l’estat de l’església i del cementiri contigu era d’un abandonament total i deplorable. Els fidels, secundant la invitació del seu rector, van emprendre la tasca de restauració fins a deixar-ho en l’estat actual. L’esforç i voluntat d’aquests veïns queda reflectit en la inscripció en una rajola col·locada al costat de la porta de l’església que en dóna fe: “En recordança dels restauradors de l’església i plaça d’Ollers: Mn. Josep M. Barcons i Vila i feligresos que hi contribuïren. 11.XI.1991”.

Al costat esquerre de l’església i enganxada amb ella hi ha la rectoria. Té elements romànics en concordança amb el primitiu temple. Aquí hi va viure durant 51 anys (1730-1781) l’insigne sacerdot i mestre mossèn Baldiri Reixach, nat a Bell-lloc d’Aro l’any 1703 i mort en aquesta rectoria el 1781. En el passadís central de l’església hi ha una llosa sepulcral feta l’any 1760 durant el rectorat del sacerdot perquè en ella hi reposessin les despulles dels rectors d’Ollers. També Mn Baldiri descansa en aquesta tomba en la qual es llegeix la inscripció: SEPULCRUM / PRO RECTORIBUS / HUIUS ECCLESIAE / FACTUN ANNO 1760. Durant la seva estada a la parròquia es van fer les grans reformes al temple i a l’edifici de la rectoria.

El museu de Vilademuls

El museu de Vilademuls

100 anys d'història i costums al teu abast

3 Motius per visitar Terraprim