Masies i cases pairals d'Olives - Llocs d'interés

Can Font. Era una casa de pagès situada al costat nord de l’església i separada d’ella. A la llinda d’una finestra hi ha la data “1652”. Recentment ha estat restaurada i presenta un aspecte distingit i agradable.

Can Genover. És l’antiga casa Martí que, per casament, es va ajuntar amb la casa Marimon i ambdues van passar més tard a la família de Puig Marcillo de Girona. A la llinda de la porta forana s’hi pot llegir la següent inscripció: “1784 JOSEPH MARTI ME FESIT”. A sobre hi ha una pedra amb una inscripció hebrea de l’any 1405 que fa referència a una sepultura. És un nou testimoni de la presència de jueus en aquesta zona en temps passats.

Can Lleal. És una casa pairal molt antiga. S’hi guarden pergamins dels segles XI i XII. L’estructura exterior actual es podria datar dels segles XVI-XVII. De fet, a la llinda d’una finestra de la part septentrional s’hi pot apreciar l’anagrama de Jesús i la data 1623: ’16 1HS 23 “. Les diverses peces del trull que ornamenten el jardí són un testimoni més que en aquesta zona abundaven les olives i l’oli. El conjunt de la façana respira equilibri, acolliment i serenor.

Hi ha una llegenda que té part de la seva història documentada que relaciona la troballa de les despulles del Sant Mer (un Sant que es venera en una ermita molt a prop d’Olives) amb els avantpassats d’aquesta casa. Segons la tradició de la comarca, les despulles de Sant Mer inicialment foren enterrades a Santa Llogaia de Terri. Ningú sabia del cert on eren. Una nit, una colla de pastors van veure com del cel baixava una pluja d’estels, darrere la serra, on avui hi ha la capella. Què podia significar aquell prodigi ? Hom podia suposar que prop d’on havien assenyalat els estels hi havia les restes del Sant. El 1627, segons testimonia una acta signada pel rector de Sant Marçal de Quarentella, Mn Baldiri Sadurní, per l’honorable Ramon de Xammar, senyor del castell de Medinyà i Esteve Lleal d’olives, tots plegats s’adreçaren vers l’indret indicat pels estels i es posaren a burxar a terra. Tot d’una, en Lleal d’Olives donà un cop de magall sobre una pedra, de la qual sortí una gran resplendor a la vegada que sentiren una veu que deia:

“Lleal ets, Lleal seràs,
Mai baixaràs, pujaràs,
Sempre Lleal seràs. “

Esteve Lleal havia donat en el punt just on eren les despulles de Sant Mer. Aquestes foren traslladades a la parròquia de Sant Esteve de Guialbes i cada any es porten a l’ermita el dia de l’aplec.

El museu de Vilademuls

El museu de Vilademuls

100 anys d'història i costums al teu abast

3 Motius per visitar Terraprim